Training weerbaarheid voor volwassenen
In deze training wordt via verschillende oefeningen gewerkt aan het zelfvertrouwen, sociale en communicatieve vaardigheden en het omgaan met conflictsituaties. De weerbaarheidstraining voor volwassenen zet in op het creëren van meer eigenwaarde en het ombuigen van onzekerheid naar zekerheid. Naast fysieke oefeningen voor verbetering van de lichaamshouding zal er ook aandacht worden besteed aan verbale en non verbale weerbaarheid.
De training is uitermate geschikt voor mensen die
- Willen werken aan sociale vaardigheden
- Zich niet goed durven uiten
- Moeite hebben met ruimte innemen
- Eigen grenzen niet durven aangeven
- Verlegen of teruggetrokken zijn
- Een negatief zelfbeeld hebben
- Weinig assertief of weerbaar zijn
- Agressief kunnen overkomen
- Negatieve verwachtingen hebben van sociale contacten
- Op een kruising staan in hun leven
- Op zoek zijn naar zichzelf
Een voorbeeld uit de praktijk
Wat te denken van Femke, een jonge vrouw van 38. Gescheiden na een moeizaam huwelijk met een dominante partner. Onzeker, laag zelfbeeld en geneigd om bij voorbaat al de rol van het slachtoffer aan te nemen. Uiteindelijk slaagde zij erin om haar fysieke grenzen te verleggen en weerstand te bieden aan haar neiging om bij voorbaat al de”mindere’ te zijn.
Hoe zien de lessen van de weerbaarheidstraining voor volwassenen eruit?
De lessen van de weerbaarheidstraining voor volwassenen zijn zowel mentaal als fysiek georiënteerd.
In het mentale gedeelte komen lastige situaties aan de orde die je zelf hebt meemaakt. We praten over hoe je voor jezelf kunt opkomen als je iets wilt bereiken, maar ook over hoe je op een rustige manier je grenzen kunt stellen wanneer dat nodig is. Je leert hoe je om kunt gaan met ongepaste blikken of opmerkingen. We bekijken hoe je onveilige en onprettige situaties kunt herkennen en voorkomen. Er wordt geoefend hoe je door middel van stem, houding, en uitstraling duidelijk je grenzen kan stellen. We besteden aandacht aan jouw specifieke kwaliteiten en we moedigen je aan om meer mogelijkheden van reageren te ontwikkelen. Natuurlijk kijken we ook naar jouw leefstijl, voedingspatroon en werksituatie.
In het fysieke deel leer je eigen kracht en mogelijkheden ten volle te benutten. Door te werken met trap, knie, elleboog en stoottechnieken vanuit de verschillende vechtsportdisciplines ervaar je al heel snel hoe sterk je bent. De ontdekking dat je veel meer kan dan je denkt, geeft zelfvertrouwen en geloof in jezelf.
De volgende onderwerpen komen aan de orde
- Opkomen voor jezelf en grenzen stellen
- Omgaan met kritiek van anderen
- Letterlijk en figuurlijk stevig in de schoenen
- Omgaan met fysiek contact
- Beweging (bijvoorbeeld krachtsport, vechtsport, balsport, wandelen)
- Ademhalingsoefeningen
- Ontwikkelen van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen
- Bewust worden van wat je wilt in het leven en hoe dit te realiseren
- Vergroten van daadkracht en energie
- Voeding en bioritme en de werking daarvan op fysiek en mentaal vlak
- Lekker jezelf leren zijn!
Het weerbaarheidstraject
Zit jij als ook niet helemaal lekker in je vel? Wil je ook een duwtje in de goede richting, of gewoon jezelf verder ontwikkelen, zodat je beter voor jezelf kunt opkomen? Volg dan een weerbaarheidstraining, in de groep of individueel. Meld je hier aan!
De individuele begeleiding bestaat uit een intakegesprek, waarbij we in kaart brengen welke competenties we willen ervaren en aanleren, gevolgd door een traject van gemiddeld 3 tot 5 maanden, waarbij we elkaar 1 tot 2 uur per week zien. Een gemiddeld traject bestaat dus uit 10 tot 15 trainingsuren.
Wij zijn reeds sinds jaar en dag gecontracteerd zorgaanbieder op het gebied van ambulante begeleiding voor jeugd en WMO voor de regio centraal-Gelderland. Informeer bij ons gerust naar de mogelijkheden.